Γίνε Μέλος

Ο τόπος σου έχει αξία

Τα χωριά της Ελλάδας και της Μεσογείου αποτελούν πολύτιμες κοιτίδες της πολιτιστικής κληρονομιάς και της παραδοσιακής ταυτότητας. Μέσω της ANIMA TERRA, αναδεικνύουμε αυτές τις χαμένες ομορφιές, ενισχύοντας τα χωριά που αντιστέκονται στην ερήμωση και προσφέροντας νέες διαστάσεις ζωής στους κατοίκους τους.
Εξίσου σημαντικός όμως είναι και ο εναλλακτικός τρόπος ζωής που μπορούν να προσφέρουν σήμερα σε κατοίκους πόλεων με συνεχώς αυξανόμενο κόστος διαβίωσης, με ελάχιστες θέσεις εργασίας και με μολυσμένο φυσικό περιβάλλον.

Σύγχρονες εφαρμογές

Η ANIMA TERRA ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες και καινοτομίες, όπως τη ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, για την ανάδειξη και παγκόσμια προβολή του τοπικού πολιτισμού. Αυτό περιλαμβάνει την αγροδιατροφή, τη γαστρονομία, τη χειροτεχνία και τα τοπικά ήθη και έθιμα.

Tουριστική ανάπτυξη

Με την ΑΝΙΜΑ TERRA η προώθηση του αειφόρου τουρισμού είναι κεντρική στην ανάπτυξη των αγροτικών χωριών . Οργανώνουμε εργαστήρια, ξεναγήσεις, πολιτιστικές διαδρομές, πεζοπορίες και θεματικές εκδηλώσεις, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο και δημιουργώντας συμπληρωματικά εισοδήματα για τους ανθρώπους του χωριού, τους «φροντιστές» της πράσινης Ελλάδας και της Μεσογείου.

Πολιτιστικά Έργα & Δραστηριότητες

Ενισχύοντας τις τοπικές και του δικτύου καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, η ANIMA TERRA συνδυάζει τον πολιτισμό με την κοινότητα, οργανώνοντας εκδηλώσεις και δραστηριότητες στην πλατεία του χωριού κάτω από το αιωνόβιο δέντρο που προβάλλουν τα τοπικά προϊόντα και τις παραδόσεις.

Συνεργασίες & Δίκτυα

Η ANIMA TERRA καλλιεργεί συνεργασίες με δίκτυα, θεσμούς, οργανισμούς και επιχειρήσεις σε ευρωπαϊκό, διεθνές και εθνικό επίπεδο, προσφέροντας στα χωριά πρόσβαση σε πόρους, γνώσεις και αγορές, υποστηρίζοντας την αειφόρο τοπική ανάπτυξη και αγροτική επιχειρηματικότητα.

Βασικά κριτήρια αίτησης

Αν το χωριό σου πληρεί τις παρακάτω προϋποθέσεις μπορεί να αιτηθεί για ένταξή του στο δίκτυο της ANIMA TERRA:

• Πληθυσμός έως 500 κατοίκους.
• Ενεργή τουλάχιστον μία συλλογικότητα (πολιτιστικός
σύλλογος, συνεταιρισμός, αθλητικός σύλλογος κ.α.).
• Ύπαρξη αιωνόβιου δέντρου και καφενείου στην πλατεία του χωριού.

Πιστεύουμε στον ισχυρό ρόλο που μπορεί να παίξει η βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών χωριών στην αναστροφή ερήμωσης των κοινοτήτων.

Η Επισημοποίηση της Επιμελητηριακής Πρωτοβουλίας ANIMA TERRA στην Κοινότητα Ξηρονομή Βοιωτίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Ιούλιος 2023 Ξηρονομή, Βοιωτία – Σε μια σημαντική εκδήλωση που διεξήχθη στο κοινοτικό κατάστημα της Ξηρονομής, η επιμελητηριακή πρωτοβουλία ANIMA TERRA παρουσιάστηκε επισήμως για πρώτη φορά στο κοινό. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Βοιωτίας σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο Ξηρονομαίων και τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς», είχε…
περισσότερα
Δείτε στο χάρτη τα πρώτα χωριά στην Ελλάδα που έχουν προταθεί από τα τοπικά επιμελητήρια για να γίνουν μέλη του δικτύου της ANIMA TERRA.